Нещодавно директорка Закарпатського навчально-наукового інституту Західноукраїнського національного університету Едіта Грабар,  директор ННІК Оксана Коваль спільно з координатором з міжнародної діяльності Анастасією Мартиневич зустрілися з нашими відважними захисниками у клініці благодійного фонду «Protez Foundation» у Сваляві.

Організація «Protez Foundation» займається протезуванням українських військових у США й допомагає пацієнтам після реабілітації слідкувати за станом здоров’я вже у Сваляві. Їхня мета – допомогти відновити якість життя та максимально адаптуватися людям, які втратили кінцівки, надати психологічну та емоційну підтримку під час відновлення й об’єднати людей у цій важливій місії.

Сюди звертаються воїни, щоб виправити чи замінити протез руки, чи ноги. Самі протези виготовляють в Америці, в Міннеаполісі, де розташований головний центр фонду. Людина може подати заявку, і через певний час безкоштовно отримати протез. Робота з кожним пацієнтом індивідуальна і триває по-різному. Протези для військових та цивільних робить та встановлює лікар-протезист Яків Градинар, закарпатець, який кілька років уже працює у США. Тут він наразі навчає працівників центру встановлювати протези та обслуговувати їх. Допомагаючи українським військовим, які втратили кінцівки на війні, знову зробити перші кроки, пан Яків зауважує: «Треба дати їм дві речі – підтримку і свободу. І вони, як діти, підуть. По землі, по горах, і – до себе».

Адже для працівників клініки ця справа – не тільки про медичну допомогу: вся робота фонду націлена на те, щоб воїни після травм війни відчули справжню вдячність, любов і підтримку.

Ми щиро сподіваємося, що матимемо змогу бути корисними нашим захисникам у періоді психологічної реабілітації та зможемо надати їм належну підтримку і турботу у їхньому шляху до себе.