«Кар’єрне консультування для молоді» – захоплюючий захід для молоді 14-18 років Свалявської громади, ВПО та Обласного центру психологічної реабілітації провели у форматі зустрічі живої дискусії та активностей (української та англійською мовами) працівники Міжнародної організації “Людина в біді. Словацька республіка»на базі Закарпатський навчально-науковий інститут ЗУНУ в п’ятницю. Захід складався з двох частин:

Перша частина (модератор Хаджалова Поліна) була націлена на те, щоб продемонструвати учасникам, що всі люди різні, всі мають певні інтереси та хобі і можуть розвивати їх упродовж життя та ефективно використовувати для майбутньої професії.

В основу першої активності було покладено тестування для визначення типу особистості, необхідного для проведення подальшої профорієнтації та визначення кар’єрного шляху. Завдяки цій інформації можна визначити сильні сторони людини, які відповідають конкретному стилю роботи.

Друга активність була спрямована на вирішення основної проблеми, з якою стикаються підлітки, – брак досвіду. Створюючи перше резюме, молоді люди вчилися зосереджуватися на особистих якостях і навичках, розібрали сутність “твердих” і “м’яких” навичок та з’ясували різницю між ними. Таким чином дізналися, що “тверді навички” охоплюють конкретні технічні здібності, необхідні для виконання певної роботи, наприклад, програмування, бухгалтерський облік або аналіз даних, а “м’які навички” стосуються міжособистісних або комунікативних навичок, які дозволяють людині ефективно працювати з іншими людьми, наприклад, це такі навички як лідерство, робота в команді або налагодження зв’язків тощо.

Друга частина зустрічі (модератор Олександра Махлін) передбачала тематичні активності англійською мовою, щоб дозволити молодим учасникам закріпити свої знання з теми «Професія», а також відпрацювання англійського словникового запасу щодо навичок, необхідних для кар’єрного зростання. Активності включали різні вправи типу: 1) знайти відповідність між професією англійською мовою та її еквівалентом в українській мові; 2) обговорення теми «Робота, якою ви хотіли займатися в дитинстві, та робота, яку б хотіли мати зараз», «Незвичні професії», «Робота моєї мрії» тощо.

І насамкінець – смачний coffee-break, знайомство з однолітками, спілкування.

Загалом – безліч позитивних емоцій, нові знання, навички, друзі, ідеї…